16 februari 2022
SGP-kandidaat Gerrit Weerheim: ”Regeren is vooruit zien. Zeker bij klimaatverandering”.
Na de vertrouwde gezichten van Jan Leendert van den Heuvel en Henk van der Smit staat Gerrit Weerheim (58) op de derde plaats van de kieslijst van de SGP. De inwoner van Reeuwijk-Dorp is echter bepaald geen nieuwkomer, want hij is al sinds 2003 politiek actief.
In 1999 werd Gerrit al lid van de SGP, een partij die van huis uit al in zijn genen zit. “Je weet hoe dat gaat: je bent lid van een partij en geïnteresseerd in de onderwerpen die spelen. Vanuit mijn werk had ik ervaring met gebiedsontwikkeling en op een gegeven moment kreeg ik de vraag of ik op de lijst wilde komen. Ik ben opgeleid in de Reeuwijkse fractie, eerst als plaatsvervangend commissielid en sinds 2006 als raadslid. Als adviseur bodemonderzoek en projectleider bodemsanering bij de provincie ging mijn belangstelling vooral uit naar ruimtelijke onderwerpen en uiteraard naar bodem, water en leefomgeving, maar gaandeweg ben ik mij ook bezig gaan houden met meer bestuurlijke aangelegenheden.”
Veel plezier
Gerrit geeft aan het raadswerk nog steeds met veel plezier te doen en daar graag andere zaken voor opzij te zetten. “Wel merk ik dat het lokale politieke werk complexer is geworden door decentralisatie. Ingewikkelde dossiers als het Sociaal Domein, de energietransitie en de klimaatadaptatie vragen veel tijd. Ook de betrokkenheid van de inwoners, voor wie we het uiteindelijk doen, is groter geworden. Dat is heel goed, maar vraagt om het zoeken naar een goede balans tussen het belang van de inwoner en het algemeen belang, en dus om heldere en goed uitlegbare besluitvorming.”
Licht kritisch
De afgelopen 8 jaar heeft de SGP deel uitgemaakt van de coalitie, met Jan Leendert van den Heuvel als wethouder. Gerrit: ”Wij hebben de deelname aan de coalitie zeker als positief ervaren. Wij blijven in ons werk licht kritisch, maar dat zouden we ook zijn als we in de oppositie zouden zitten. Het is zeker een voordeel om deel uit te maken van het college, omdat je korter op de dagelijkse zaken zit. Overigens zijn wij ook altijd bereid steun te geven aan de oppositie als daar aanleiding toe is. Wij hebben ons de afgelopen jaren breed ingezet, ook voor onderwerpen die door andere fracties soms over het hoofd worden gezien zoals het belang van de veehouderij, het beheer van ons erfgoed en het behoud van landschapselementen.
Voor de SGP is de discussie over klimaatadaptatie erg belangrijk geweest. “Het leven in een natte delta vraagt om intensieve samenwerking. Dat geldt ook voor de droogte die we soms meemaken in langdurige warme perioden. Door droogte wordt weer extra bodemdaling veroorzaakt, met een toename van de CO2-uitstoot. Op gemeentelijk gebied moet je daarop inspelen. Nieuwe wijken worden voor een lange tijd gebouwd, dus de inrichting met groen, waterberging en een goed rioolstelsel moet over 30 tot 50 jaar ook nog goed functioneren.”
Veerkrachtige maatschappij
Een onderdeel van het programma van de SGP is: ‘Samen leven, samen zorgen’. Gerrit: “Wij willen ons blijvend inzetten voor het in harmonie samenleven van onze inwoners, organisaties, verenigingen en kerken. Onze maatschappij is veerkrachtig en kan veel zelf. De overheid dient dan het vangnet te zijn voor mensen die het echt zelf niet kunnen redden.”
De SGP heeft een ambitieus programma volgens Gerrit, waarbij overigens wordt gewaakt voor het behoud van de zondagsrust. “Wij hebben die dag van God gekregen om één dag in de week niet te hoeven kopen en verkopen of te hollen van afspraak naar afspraak. Dat is heel heilzaam.”
Gerrit licht enkele punten uit het programma toe: “Een betrokken, betrouwbaar en benaderbaar bestuur is voor ons belangrijk, maar dat geldt ook voor een goed onderhouden openbare ruimte, het bouwen naar behoefte en onze inzet op het gebied van duurzaamheid. Wij blijven aandacht vragen voor het behoud van ons veenweidelandschap en het plassengebied, waarop wij de druk steeds meer zien toenemen. Bij dat landschap hoort ook recreatief medegebruik. In onze optiek moeten we daarom nadenken over de uitbreiding van kleinschalige recreatieve voorzieningen.”
Gerrit denkt dat zijn partij ten minste weer op drie raadszetels mag rekenen. “Wij hebben een aantal prima kandidaten, die hun kwaliteiten al bewezen hebben. Er staan nu nog geen vrouwen op de lijst, maar dat is geen bewuste keuze. Er heeft zich simpelweg geen kandidaat gemeld op onze algemene oproep onder de leden.”