4 juni 2021

Beschouwingen bij nieuwe begroting 2022

SGP Bodegraven-Reeuwijk heeft in de vergadering van juni 2021 ook haar bijdrage geleverd aan de algemene beschouwingen. We doen dat aan de hand van de kadernota, zoals die door het College is aangeboden. Met de kadernota kiezen we de koers van onze volgende begroting in het najaar. Jaar najaar zien wij echter dat de financiële ruimte van de gemeente gering is en ook zijn er niet zo veel beïnvloedbare kosten.

De gemeenteraad discussieerde met elkaar over keuzes, maar afgezet tegen het totaal aan inkomsten en uitgaven zijn de keuzes die worden voorgelegd zeer beperkt en zal het er omgaan of we de laatste kruimel oprapen of laten liggen.

Enkele speerpunten die wij inbrachten waren:
Het college kiest er voor om het Evertshuis in Bodegraven buiten deze Kadernota te houden. Voor ons betekent dit niet dat er doorgegaan kan worden op het huidige kostenniveau. Het college en het bestuur hebben ons recent voorzien van informatie waaruit wij de conclusie trekken dat wijlen notaris Everts ons een huis heeft achtergelaten, dat te groot is voor de bewoners. Dit vraagt om een stevige ingreep. Tegelijkertijd adviseert het College om te bezuinigen op het pas ontwikkelde beleid ten aanzien van
cultureel erfgoed/monumenten. Dat vinden we geen goed idee. Veel inspanningen zijn er geleverd om tot een verantwoord erfgoedbeleid te komen waarin veel inwoners hebben geparticipeerd. Dit resultaat, zonder enige vorm van participatie, nu weer op nul zetten is voor ons onbestaanbaar.

Het college laat het aan de gemeenteraad over om te bezuinigen op handhaving. Gelet op de vele malen dat er vanuit de Raad wordt gevraagd om te handhaven zal het het college de verwachting hebben dat de gemeenteraad op deze post niet zal bezuinigen en dat is ook voor onze fractie het geval.

Ten slotte hebben wij het college veel wijsheid toegewenst bij het
opstellen van de begroting en sloten we af met een regel uit een oud
vaderlands lied: ‘Gelukkig is het land, dat God de Heer beschermt.’